Gastronomi

Elsker du at lave mad? Så skal du vælge gastronomi som linjefag. Her får du en unik mulighed for at udforske den gastronomiske verden på en sjov og lærerig måde.

Vi laver selvfølgelig masser af mad, men madlavning handler om meget mere end at forberede et måltid. Vi skaber minder, deler madglæde og dyrker fællesskabet gennem gastronomiens kunst.

Måske er du allerede dygtig og passioneret, eller måske kan du bare godt lide at spise god mad? På gastronomilinjen kan alle være med. Vi lægger vægt på kreativitet og nysgerrighed, når vi dykker ned i alt fra smage til køkkenredskaber og tips og tricks.

I løbet af året arbejdes med:

Følgende temaer:

  • Naturen som spisekammer - Vi plukker sæsonens bær, frugter og svampe, som tilbereder på forskellig vis.
  • Kokkeskole - Fokus er på forskellige madlavningsteknikker og anretning. Vi får inspiration udefra, det kan f.eks. være besøg af en kok.

  • Hav og strand -Vejle Fjord ligger kun et stenkast fra skolen. Det udnytter vi naturligvis også i dette linjefag, hvor vi plukker muslinger og tang, som vi bruger i madlavningen.

  • Bagning - brød, kager og pizza - Her har vi fokus på forskellige hæve- og bageteknikker. Der vil både være fokus på det søde og det salte køkken. Desuden vil skolens pizzaovn blive brugt flittigt.

  • Mad fra forskellige lande - Vi tager på en gastronomisk rejse i verdens madkulturer, hvor vi lader os inspirere af forskellige smagsindtryk, teknikker og råvarer.

  • Fremtidens mad - Vi kigger i krystalkuglen og eksperimenterer med forskellige “nye” råvarer, ligesom vi tænker på bæredygtighed og klima.

  • Julens søde og salte køkken - Julefrokost med mad lavet helt fra bunden. Det søde julekøkken byder på småkager og chokolade i forskellige afskygninger.

"Gastronomi er én stor legeplads for mad-nørder"

Corinna

"Gastronomi er sjovt, fordi man sammen får lov til at gå i dybden med mad på nye måder"

Marie

Gastronomi og madlavning på efterskole i naturen

Du er med til at bestemme

Indenfor de forskellige temaer er der stor mulighed for medindflydelse, ligesom der også vil være plads til helt nye idéer. Vi tager udgangspunkt i det, som du og holdet gerne vil.

“Vi elsker køkkenet som legeplads, hvor idéer kan udfoldes og afprøves - og hvor resultatet er tydeligt” “Naturen rummer uanede muligheder også set med gastronomiske øjne”
“Når elever får lov til at prøve eller smage noget nyt, er missionen lykkes”

Efterskoleelever på gastronomilinje

Gastronomiprojektet: Når maden skal serveres for alvor

Vi gennemfører hvert år et projekt på Gastronomitlinjen, hvor vi tilbereder og serverer mad for en hel masse mennesker. Hver årgang finder på sit eget projekt. Tidligere har vi fx lavet:

  • Pop-restaurant for 100 gæster
  • Festmiddag for ældre fra lokalområdet
  • Festaften med 5 retter for skolens godt 100 elever
  • Cafe for elever og forældre. To dage med ca. 200 gæster
  • Gourmet-pølsevogn til et Adventurerace

Gastronomi – fordi maden skal være i fokus

Vi underviser i gourmet fordi vi brænder for at formidle kendskabet til mad, tilberedning og råvarer. Vi nyder at være i køkkenet og nørde i mad – alt fra det traditionelle til det nye og det der trender.  Kom og vær med i vores madsnedkeri og lad os inspirere hinanden, lad os sammen lærer af fejl og dermed udforske nye madoplevelser.

Gastronomi er for dig, der elsker at lave mad. Måske er du allerede dygtig og passioneret? Måske kan du bare godt lide at lave og spise god mad? På Gastronomi kan alle være med – og alle prøver noget, de ikke har gjort før.

Efterskoleelever sover i shelter ved efterskole i Jylland

Valgfag

I løbet af dit år på Brejning Efterskole har du mulighed for at vælge forskellige valgfag. Valgfagene er opdelt i sommer- og vintervalgfag.

Vores valgfag varierer fra år til år, da vi har fokus på at udvikle hvert elevhold på bedst mulige måde og give vores elever netop de udfordringer, som passer lige til dem.

Læs mere om vores valgfag

FUN FACT

Pizzaovnen er bygget af vores egne pedeller. Den bruges selvfølgelig i undervisningen, men vi elsker også hjemmelavet pizza i weekenderne - bare fordi…